Hindi GK Notes Questions Answer PDF

Hindi GK Notes PDF

0

Hindi GK Notes Questions Answer PDF

Welcome to all of you in Hindi GK Notes Questions Answers PDF, as we all know how important Hindi GK Notes are considered for all types of examinations, today once again we have brought a wonderful PDF for all of you. Has come in which all of you will be informed about the latest notes and important questions related to Hindi, which is very important for all of your upcoming competitive exams.

Download PDF

Today we have brought this post for all of you because in a few months all the government exams will start again and in all those exams important questions and answers related to Hindi will be asked which will help you to get success in government exams or other exams. It is very important for all of you to prepare for your exams easily by downloading this important PDF of general knowledge, we have given the direct link to this Latest Hindi GK Notes PDF for all of you by clicking on the download button below. If you face any kind of problem, then you can tell us in the comment given below.

For More Important PDF Download Click Below

 

Hindi GK Question Answer

प्रश्न 1. हाल ही में भारतीय शिवालिक व कामोटा – जहाज ने कहा 70 वे अंतरराष्ट्रीय phelit रिव्यू में भाग लिया है?

उत्तर – जापान ।

प्रश्न 2- हाल ही में आठ दिवसीय प्रतिष्ठित “पुष्कर मेले” की मेजबानी कौन कर रहा है?

 उत्तर पुष्कर (राजस्थान ) ।

प्रश्न 3- हाल ही में किसने बाढ़ का पूर्वानुमान लगाने के लिए Flood Hub नामक मंच लॉन्च किया है ?

उत्तर- गूगल ।

प्रश्न 4- हाल ही में Fobs की 20 एशियाई महिला उद्यमियों की सूची में कितने भारतीयों को शामिल किया गया है?

उत्तर- महिलाओ को । शुभम मंडल (सेल कंपनी की चेयर पर्सन) । नमिता थापर (एमके फार्मा) गजल एगल (होनासकर कंजूमर) ।

प्रश्न 5.नवंबर 2022 में स्केचर्स इंडिया (फुटवियर कंपनी) ने किसे अपना ब्रांड एंबेस्डर नियुक्त किया है ? 

उत्तर- कृति सेनन ।

प्रश्न 6- नवंबर 2022 में “मालाबार एक्सरसाइज” भारत, अमेरिका, जापान व ऑस्ट्रेलिया की नौसेना भाग लेगी यह कहां प्रारंभ हुई है?

उत्तर- जापान ।

प्रश्न 7.नवंबर 2022 में 53वा भारतीय अंतर्राष्ट्रीय फिल्म महोत्सव कहां आयोजित किया जाएगा ?

उत्तर- गोवा ।

प्रश्न 8- हाल ही में मोबाइल वैश्विक संगठन ग्लोबल सिस्टम मोबाइल कम्युनिकेशन एसोसिएशन (GSMA) के उपाध्यक्ष कौन बने हैं? 

उत्तर- गोपाल विट्ठल ।

प्रश्न 9- हाल ही में विश्व “रेडियोग्राफी दिवस” कब मनाया जाता है?

उत्तर – 8 नवंबर।

प्रश्न 10- हाल ही में उपराष्ट्रपति जगदीप धनखड़ कहां आशियाना भारत स्मारक शिखर सम्मेलन में भारत का नेतृत्व करेंगे? 

उत्तर- कंबोडिया।

प्रश्न 11. नवंबर 2022 में किसे अंतरराष्ट्रीय कन्नड़ रत्न पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा ? 

उत्तर – YKC वाडयार ।

प्रश्न 12- हाल ही में अक्टूबर माह का पुरुष एवं महिला खिलाड़ी का आईसीसी प्लेयर ऑफ द मंथ किसे घोषित किया गया है ? 

उत्तर- विराट कोहली (भारत) । निंदा डार (पाकिस्तान) ।

प्रश्न 13- हाल ही में किस राज्य सरकार ने Trees out side forest in India (TOFI) कार्यक्रम प्रारंभ किया है?

उत्तर- हरियाणा सरकार ।

प्रश्न 14. हाल ही में उत्तर प्रदेश सरकार ने मथुरा वृंदावन को कब तक कार्बन न्यूट्रल टूरिस्ट डेस्टिनेशन बनाने की घोषणा की है ?

 उत्तर- 2041 तक।

प्रश्न 15- हाल ही में विधि आयोग के अध्यक्ष कौन बने हैं? 

उत्तर – ऋतुराज अवस्थी ।

Hindi GK English Language Question Answer

1 . Recently the Indian Shivalik and Kamota-ship said 70th they have participated in the International Phelit Review?

Answer – Japan

2- Who is hosting the prestigious eight-day “Pushkar Fair” recently?

Answer:-Pushkar (Rajasthan).

3- Recently who has launched a platform called Flood Hub to forecast floods?

Answer- Google.

4- How many Indians have been included in the list of 20 Asian Women Entrepreneurs by Fobs recently?

Answer – to women. Shubham Mandal (Chairperson of SAIL Company). Namita Thapar (MK Pharma) Ghazal Eggle (Honaskar Consumer).

5. Who has been appointed by Skechers India (footwear company) as its brand ambassador in November 2022?

Answer: Kriti Sanon

6- In November 2022, the “Malabar Exercise” Navy of India, America, Japan and Australia will participate, where has it started?

Answer – Japan.

 7. Where will the 53rd International Film Festival of India be held in November 2022?

Answer – Goa.

8- Recently who has become the Vice President of the Global System Mobile Communication Association (GSMA), a global mobile organization?

Answer: Gopal Vitthal.

9- When is World “Radiography Day” celebrated recently?

Answer – November 8.

10- Recently where will Vice President Jagdeep Dhankhar lead India at the Ashiana Bharat Commemorative Summit?

Answer – Cambodia.

11. Who will be honored with the International Kannada Ratna Award in November 2022?

Answer – YKC Wodeyar.

12- Recently who has been declared the ICC Player of the Month for the men’s and women’s players of October?

Answer- Virat Kohli (India). Nindi Dar (Pakistan).

13- Recently which state government has started the Trees outside forest in India (TOFI) program?

Answer- Haryana Government.

14. Recently, the Uttar Pradesh government has announced to make Mathura Vrindavan a carbon-neutral tourist destination by when?

 Answer – Till 2041.

15- Recently who has become the chairman of the Law Commission?

 Answer – Rituraj Awasthi.

Download PDF 

1. NTPC सामान्य अध्ययन – PDF Download

2. NTPC सामान्य अध्ययन – PDF Download

3. NTPC सामान्य अध्ययन – PDF Download

4. NTPC सामान्य अध्ययन – PDF Download

5. NTPC सामान्य अध्ययन – PDF Download

6. NTPC सामान्य अध्ययन – PDF Download

7. NTPC सामान्य अध्ययन – PDF Download

8. NTPC सामान्य अध्ययन – PDF Download

9. NTPC सामान्य अध्ययन – PDF Download

10. NTPC सामान्य अध्ययन –PDF Download

Click Below for More Links

Download More PDF

  • wifistudypdf.com भारत का नंबर 1 शिक्षा केंद्र है, और यहां सभी प्रकार की अध्ययन सामग्री प्रदान की जाती है, सभी उम्मीदवार इस वेबसाइट के माध्यम से अपनी परीक्षाओं के लिए बेहतर तैयारी कर सकते हैं और अपनी आगामी परीक्षाओं को मजबूत बना सकते हैं, नवीनतम अपडेट इस वेबसाइट पर दैनिक हैं। यह दिया गया है कि यदि आप सभी सरकारी परीक्षा से संबंधित जानकारी और सभी विषयवार पीडीफ़ डाउनलोड करना चाहते हैं, तो आप इस साइट पर जा सकते हैं, यहाँ डेली जीके, और करंट अफेयर्स भी आप सभी तक पहुँचाया जाता है।टिप्पणी

    अगर इस वेबसाइट से संबंधित या पोस्ट से संबंधित कोई शिकायत है, तो आप हमें नीचे दिए गए कमेंट बॉक्स में बता सकते हैं, जैसे ही हमें आप सभी की टिप्पणी मिलती है, हम आपकी मदद करने में सक्षम होंगे और कोशिश करने की कोशिश करेंगे। कि आप किस पोस्ट में समस्या का सामना कर रहे हैं, इसे वापस ले लिया जाना चाहिए, इस साइट पर आने के लिए आप सभी का बहुत-बहुत धन्यवाद: सभी का दिन शुभ हो.

  • [Note]
  • हम इस पीडीएफ के मालिक नहीं हैं, इसे न तो बनाया गया है और न ही स्कैन किया गया है। हम केवल वही सामग्री उपलब्ध करा रहे हैं जो पहले से ही इंटरनेट पर उपलब्ध है। यदि कोई कानून का उल्लंघन करता है या कोई समस्या है तो कृपया हमसे संपर्क करें। प्रकाशक के अनुरोध/आपत्ति पर इस पीडीएफ को वापस लिया जा सकता है.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x