{All PDF} Maths NCERT Book In Hindi PDF

{All PDF} Maths NCERT Book In Hindi PDF

0

Maths NCERT Book Hindi & English PDF

नमस्कार दोस्तों

दोस्तों जैसा की आप सभी जानते है कुछ ही महीनो में आप सभी के  (Exam) आने वाले है इसी लिए आज हम आप सभी के लिए {All PDF} Maths NCERT Book In Hindi PDF. NCERT Maths In Hindi Book. NCERT Maths In Hindi Notes. Maths Hindi PDF In Notes. लाए है इस Latest Maths NCERT Hindi PDF जिस में आप सभी को बहुत ही महत्वपूर्ण जानकारिया प्राप्त होगी जिसे पढ़कर आप अपने (Exam) की तैयारी बहुत ही आसानी से कर सकते है.

{All PDF} Maths NCERT Book In Hindi PDF

जैसा की आप सभी के आने वाले सरकारी (Exam) जैसे- NTPC,RRB,CHSL,SSC CGL, RRB JE,  All Competitive Exams, और  भी कही बहुत से (Exams) की PDF आपको हमारे इस लेख के अंतर्गत मिलने वाली है आप सभी हमारे इस लेख के अंत तक जुड़े रहे  हमारे इस लेख में आपको भरपूर जानकारिया और PDF मिलने वाली है  Maths Hindi Notes, Maths NCERT In Hindi Notes, दोस्तों आपको किसी भी (Exam) से रिलेटेड कोई भी परेशानी हो तो आप निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में कमेंट करके बता सकते है.

Maths Is Very Important For Us

दोस्तों आप सभी जानते है की हमारे लिए (Maths) बहुत ही महत्वपूर्ण है गणित सब्जेक्ट सभी सरकारी परीक्षाओ में पूछे जाते है. जैसे SSC.Bank. RRB. CHSL.NTPC.SSC CGL. सभी प्रकार की परीक्षाओ में पूछे जाते है 

 Maths NCERT Notes In Hindi PDF

Class 6 NCERT Hindi Book PDF Class 6 NCERT Maths PDF in Hindi And English Class 6th NCERT Science PDF in Hindi And English
Class 6 NCERT Samajik Vigyan in Hindi and English PDF Class 6th NCERT History in Hindi and English PDF Class 6th NCERT Geography Hindi and English PDF
Class 7 NCERT Maths PDF in Hindi And English Class 7 NCERT Hindi PDF Class 7 NCERT Geography PDF in Hindi and English

NCERT Books For Class 12,11,10,9,8,7,6 in Hindi and English

NCERT Class 12 Maths PDF in Hindi and English RRB One Liner GK Notes In Hindi PDF
NCERT Books For Class 12,11,10,9,8,7,6 in Hindi and English RRB Important Study PDF in Hindi
[Latest Notes] Maths PDF Notes in Hindi and English SSC Maths Book PDF
Latest Free Download Maths Shortcut Tricks PDF Class 7 NCERT Maths PDF in Hindi And English
{Easy Tricks} Vedic Maths Book In Hindi Pdf Important Basic Maths Review PDF

Maths Quiz Questions Answer 

1. 121 Divided by 11 is 

(A), 11

(B), 10

(C), 19

(D), 18

Answer: A

2. 60 Times of 8 Equals to

(A), 480

(B), 300

(C), 250

(D), 400

Answer: A

3. Find the Missing Term in Multiples of 6 : 6, 12, 18, 24, _, 36, 42, _ 54, 60.

(A), 32, 45

(B), 30, 48

(C), 24, 40

(D), 25, 49

Answer: B

4. What is the Next Prime Number after 7 ?

(A), 13

(B), 12

(C), 14

(D), 11

Answer: D

5. The Product of 131 × 0 × 300 × 4

(A), 11

(B), 0

(C), 46

(D), 45

Answer: B

6. Solve 3 + 6 × ( 5 + 4) ÷ 3 – 7

(A), 11

(B), 16

(C), 14

(D), 15

Answer: C

7.  Solve 23 + 3 ÷ 3

(A), 24

(B), 25

(C), 26

(D), 27

Answer: A

8. What is 6% Equals to

(A), 0.06

(B), 0.6

(C), 0.006

(D), 0.0006

Answer: A

9. How Many Years are there in a Decade?

(A), 5 years 

(B), 10 years

(C), 15 years

(D), 20 years

Answer: B

10. How Many Months Make a Century?

(A), 12

(B), 120

(C), 1200

(D), 12000

Answer: C, 1200 months. As a century has a total of 100 years and each year has a total of 12 months, then a century will have a sum of 1200 months in it (100 × 12 = 1200 months).

11. Priya had 16 Red Balls, 2 Green Balls, 9  Blue Balls, and 1 Multicolor Ball. If He Lost 9 Red Balls, 1 Green Ball, and 3 Blue Balls. How Many Balls would be Left?

(A), 15

(B), 11

(C), 28

(D), 39

Answer: A, 15 balls.

12. Add the Decimals 5.23 + 8.79

(A), 14.02

(B), 14.19

(C), 14.11

(D), 14.29

Answer: A

13. How Many Months Have 120 Days?

(A), 2 months

(B), 4 months

(C), 11 months

(D), 12 months 

Answer: B, 4 months. As all months of a year have an average of 30 days in them, then four months of a year will include (4 × 30 = 120 days).

14. How Many Sides are there in a Decagon?

(A), 7

(B), 8

(C), 9

(D), 10

Answer: 10

15. What Number Comes Before 9019?

(A), 9099

(B), 9091

(C), 9109

(D), None of these

Answer: D, None of these, All the numbers given are bigger than the number 9019, hence they will all come after this number. So, none of these numbers will come before 9019.

16. What is the product of 121 x 0 x 20 x 2.5 – 

(A), 6050

(B), 0

(C), 2,420

(D), None of the above

Answer: B, 0 “Zero”. As anything multiplied by zero will always give the result of zero.

17. Look at this series: 36, 34, 30, 28, …, 22 What number should come to fill in the blank space

(A), 25

(B), 24

(C), 26

(D), None of the above

Answer: B, 0 “Zero”. As anything multiplied by zero will always give the result of zero.

18. 27 is a perfect cube. If true then what is the perfect cube of 27? 

(A), 9

(B), 6

(C), 3

(D), 27 is not a perfect cube

Answer: C, 3.

33 = 3 x 3 x 3 = 27

यहाँ भी देखे 

  • इस लेख से सबंधित सम्पूर्ण जानकारी आप सभी को इन सभी पीडीऍफ़ के अंदर मिल जायेगी जिसकी लिंक हमने आप सभी के लिए ऊपर फ्री में प्रोवाइड करा दी है अगर आप सभी इस लेख पर यहाँ तक आए हो तो आप सभी अपने लक्ष्य को लेकर बहुत ही ज्यादा चिंतित हो लेकिन आज का यह लेख आप सभी के लिए बहुत ही ज्यादा महत्वपूर्ण साबित होने वाला है
  • अगर यह पीडीऍफ़ आप सभी को पसंद आती है तो इसको अपने दोस्तों के शेयर करना ना भूले और उनको भी एक मोखा दे इस लेख तक आने का और इसको ज्यादा से ज्यादा शेयर करे आप सभी को एक शेयर हमे आप सभी के लिए और भी ज्यादा स्टिक जानकारी लाने में मदद करता है 
  • धन्याद 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x